Zdravlje kopita konja

Stopa rasta rogova kopita je podržana pravilnom ishranom sa dosta proteina, kretanjem, vlagom u okolini i radom na čvrstom tlu. Loša ishrana  stajanje, trudnoća, rad na mekom terenu i bolesti usporavaju rast rogova kopita. 

Displazija zgloba lakta (DZL) kod pasa

Drugi problem koji se široko razmatra u uzgoju pasa je displazija lakta. Kao i DZK, klasifikovana je kao grupa razvojnih bolesti. To je kompleksna bolest koja leži u pozadini osteohondroze - defekt osifikacije hrskavice u povećanju kosti.

Bolesti zglobova konja

Zglobni sistem sportskih konja je izložen ekstremnom stresu. Fizički stres dovodi do trošenja zglobne hrskavice, oštećenja osnovne kolagenske materije i brzog pada nivoa glikozaminoglikana, supstance koja veže vodu u hrskavici i obezbeđuje njena potrebna mehanička i elastična svojstva.

Displazija zgloba kuka (DZK) koda pasa - razvojna ili kongenitalna bolest?

Displazija kuka je jedna od najčešćih bolesti u uzgoju čistokrvnih pasa. Ovo je nasledni defekt u razvoju zglobova kuka. Za razliku od iste bolesti kod ljudi, ne možemo dijagnostikovati displaziju kuka kod pasa nakon rođenja, jer se ona javlja samo tokom rasta zbog mnogih faktora. Dakle, to je razvojna, a ne urođena bolest sa poligenskim nasleđem (tj. Pogođeni višestruki geni). Međutim, pored nasleđivanja, spoljni faktori takođe doprinose njegovom formiranju.

Bolesti kopita kod konja

Bolesti kopita su veoma česte kod konja. Kopita obezbeđuju kontakt sa zemljom, apsorbuju udarce i vežbaju njihovu mehaniku. Poremećaj mehanike dovodi do nepravilnih kopita i raznih deformacija koje narušavaju funkciju kopita u zavisnosti od obima deformacije.

Ishrana pasa – šta podrazumeva pravilna ishrana psa?

Pas spada u red mesoždera (Carnivora) i porodicu zveri (Canidae). Porodica zveri obuhvata vukove, šakale, kojote, lisice itd. Najbliži rođak je vuk (Canis lupus). Iako su psi pripitomljavani hiljadama godina (pripitomljavanje psa počelo je pre 10.000 godina), njegova genetska razlika od vuka je manja od 0.3%. Vuk je mesožder i pas ostaje mesožder uprkos pripitomljavanju. Zubi pasa, koji su prilagođeni lovu na plen, u suštini su identični zubima vukova do danas.

Bolesti mišića kod konja

Bolesti mišića ograničavaju obuku velikog procenta sportskih i trkaćih konja. Najčešća bolest mišića sa kojom se susreću mnoge sportske i trkačke štale je lokalna miopatija.

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .