Zdravlje kopita konja

Stopa rasta rogova kopita je podržana pravilnom ishranom sa dosta proteina, kretanjem, vlagom u okolini i radom na čvrstom tlu. Loša ishrana  stajanje, trudnoća, rad na mekom terenu i bolesti usporavaju rast rogova kopita. 

Bolesti zglobova konja

Zglobni sistem sportskih konja je izložen ekstremnom stresu. Fizički stres dovodi do trošenja zglobne hrskavice, oštećenja osnovne kolagenske materije i brzog pada nivoa glikozaminoglikana, supstance koja veže vodu u hrskavici i obezbeđuje njena potrebna mehanička i elastična svojstva.

Bolesti mišića kod konja

Bolesti mišića ograničavaju obuku velikog procenta sportskih i trkaćih konja. Najčešća bolest mišića sa kojom se susreću mnoge sportske i trkačke štale je lokalna miopatija.

Bolesti kopita kod konja

Bolesti kopita su veoma česte kod konja. Kopita obezbeđuju kontakt sa zemljom, apsorbuju udarce i vežbaju njihovu mehaniku. Poremećaj mehanike dovodi do nepravilnih kopita i raznih deformacija koje narušavaju funkciju kopita u zavisnosti od obima deformacije.

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .