Bolesti kopita kod konja

Bolesti kopita kod konja

Bolesti kopita su veoma česte kod konja. Kopita obezbeđuju kontakt sa zemljom, apsorbuju udarce i vežbaju njihovu mehaniku. Poremećaj mehanike dovodi do nepravilnih kopita i raznih deformacija koje narušavaju funkciju kopita u zavisnosti od obima deformacije.

Naši konji često pate od patološkog kvaliteta rogova, rascepa kopita i žablje i pete. Ishrana može značajno da utiče na kvalitet kopita. Najčešže se preporučuje biotin za poboljšanje kvaliteta rogova kopita. Terapija biotinom treba da bude dugotrajna (oko 6 meseci), a efektivna dnevna doza treba da se kreće oko 15 mg biotina.

Biotin štiti osetljiva tkiva i pojačava rog donjih delova zida kopita. Biotin ne povećava brzinu rasta, već samo poboljšava kvalitet rogova kopita.

Kolagenski peptidi su najefikasniji u podršci i ubrzanju rasta kvalitetnog roga kopita. Kolagenski peptidi značajno ubrzavaju rast rogova kopita. Novi rog je visokog kvaliteta, tvrd i čvrst. Hidrolizat kolagena može da se koristi za lečenje truljenja petine i žabe, lečenja krhkih ili na drugi način loših kvaliteta rogova, lečenje dezintegracije kopita, protiv upale korine i bolesti kopita hrskavice i kao pomoćno sredstvo za lečenje raka kopita. Povoljne promene rogova kopita nakon primene peptida kolagena mogu se primetiti već posle 3-4 nedelje terapije.

Cink je veoma važan element koji ima ključnu ulogu u zdravlju i kvalitetu kopita. Pored kvaliteta rogova kopita utiče i na zdravlje i kvalitet kože i dlake. Još jedno dobro sredstvo za poboljšanje kvaliteta rogova kopita je davanje sumpora u njegovom organskom obliku, tj. idealno u obliku sulfatne amino kiseline cistina, cisteina ili metionina. Sumpor je važan sastojak rogova kopita i njegov nedostatak može uzrokovati loš kvalitet rogova kopita.

Gelapony Fast ®
Gelapony Fast ®
Specijalizovani dodatak ishrani sa Bosvellin®-om, kolagenskim peptidima, vitaminom E i selenom se koristi za akutnu primenu u slučaju povreda i udara sistema za kretanje konja. Aktivni agensi pozitivno utiču na inflamatorne procese u tkivu zglobova, tetiva i ligamenta, povećavaju pokretljivost zglobova i smanjuju bol u zglobovima, kako statički tako i dinamički.
Preporučuje za:
  • Probleme akutne pokretljivosti, hramanje, povrede, kontuzije.
  • Lečenje zglobova, mišića, tetiva i ligamenata pre i posle povećanog stresa.
  • Ublažavanje ukočenosti pre početka kretanja kod starijih konja.
  • Povećanje elastičnost pokreta.
Gelapony Chondro ®
Gelapony Chondro ®
Kombinovani dodatak ishrani sa kolagenom CHP i glikozaminoglikanima se koristi za intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice konja. Kombinacija kolagenskih peptida i glikozaminoglikana preporučuje se za intenzivnu ishranu i regeneraciju zglobne hrskavice nakon ekstremnog stresa ili u slučaju problema sa kretanjem konja.
Preporučuje za:
  • Poboljšanu pokretljivost i smanjenje bolova u zglobovima.
  • Intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice.
  • Poboljšanje svojstava zglobne hrskavice i povećano podmazivanje zglobova.
  • Regeneraciju nakon ekstremnog sportskog stresa.
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .