Bolesti mišića kod konja

Bolesti mišića kod konja

Bolesti mišića ograničavaju obuku velikog procenta sportskih i trkaćih konja. Najčešća bolest mišića sa kojom se susreću mnoge sportske i trkačke štale je lokalna miopatija.

Lokalna mipopatija

Lokalna miopatija, ili sindrom “vezanja”, utiče na sedlo i lumbalne mišiće, a u nekim slučajevima i na bedro i bedreni mišić.

Simptomi bolesti mišića kod konja

Klinički simptomi bolesti pojavljuju se odmah nakon intenzivnog stresa ili ponekad tokom stresa. Uključuju ukočenost, napetost i bol zahvaćenih mišića. Bol ovih mišića dovodi do vidljivog nefiziološkog kretanja karličnih ekstremiteta (takozvani tempo klizanja). Kada je zahvaćeno područje četkice ili kada jahač podigne konja, konj savija leđa kako bi izbegao bol. Proces može postati hroničan ukoliko se ne leči. Rekurzije su moguće i veoma česte. Hronična ili ponavljajuća bolest često dovodi do atrofije zahvaćenih mišića. Analiza stočne hrane i količina selena u serumu bolesnih konja pokazali su da je mioapatia kod sportskih konja verovatno povezana sa kombinacijom vitamina E i insuficijencije selena. Takođe je pronađena određena genetska predispozicija za ovu bolest.

Sindrom apstinencije

Druga bolest koja uglavnom pogađa muskulaturu sportskih i rasnih konja zove se sindrom apstinencije. Ova bolest se često javlja u jesenjim mesecima kada je trening konja ograničen ili iznenada prekinut. Bolest se često inicira iznenadnom promenom stereotipa treninga. Klinički simptomi se manifestuju ukočenošću i bolnošću zahvaćenih mišića, posebno kuka i butne kosti, pa čak i lumbalnih, ali retko mišića grudnog koša.

Predispozicije za pojavu ove bolesti su iste kao u slučaju lokalne miopatije, a tretman se takođe zasniva na istim supstancama. Kao najvažniji faktor pojave ovih bolesti je nedostatak vitamina E i selena, a terapija uglavnom uključuje i njihovo dodavanje stočnoj hrani. Vitamin E i selen imaju ključnu ulogu u ispravnoj funkciji mišića. Pre nego što se njihova insuficijencija manifestuje očiglednom miopatijom, ona se često pokazuje subkliničkim gubitkom performansi.

Oba aktivna agensa formiraju superponirani sistem bioloških membrana u kojima se stvaraju peroksidi, a hidroperoksidi se transformišu u neškodljive vezove. Nedostatak vitamina E i / ili selena prekida ovaj metabolički lanac i dovodi do uništenja ćelijskih membrana na koje su ćelije skeletnih mišića izuzetno osetljive. Pravovremena primena vitamina E i selena u stočnoj hrani može zaustaviti ove patološke procese i započeti regeneraciju ćelija mišićnog tkiva.

Preventivno obogaćivanje stočne hrane vitaminom E i selenom sprečava ove bolesti i podržava izgradnju mišića i napajanje.

Gelapony Fast ®
Gelapony Fast ®
Specijalizovani dodatak ishrani sa Bosvellin®-om, kolagenskim peptidima, vitaminom E i selenom se koristi za akutnu primenu u slučaju povreda i udara sistema za kretanje konja. Aktivni agensi pozitivno utiču na inflamatorne procese u tkivu zglobova, tetiva i ligamenta, povećavaju pokretljivost zglobova i smanjuju bol u zglobovima, kako statički tako i dinamički.
Preporučuje za:
  • Probleme akutne pokretljivosti, hramanje, povrede, kontuzije.
  • Lečenje zglobova, mišića, tetiva i ligamenata pre i posle povećanog stresa.
  • Ublažavanje ukočenosti pre početka kretanja kod starijih konja.
  • Povećanje elastičnost pokreta.
Gelapony Chondro ®
Gelapony Chondro ®
Kombinovani dodatak ishrani sa kolagenom CHP i glikozaminoglikanima se koristi za intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice konja. Kombinacija kolagenskih peptida i glikozaminoglikana preporučuje se za intenzivnu ishranu i regeneraciju zglobne hrskavice nakon ekstremnog stresa ili u slučaju problema sa kretanjem konja.
Preporučuje za:
  • Poboljšanu pokretljivost i smanjenje bolova u zglobovima.
  • Intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice.
  • Poboljšanje svojstava zglobne hrskavice i povećano podmazivanje zglobova.
  • Regeneraciju nakon ekstremnog sportskog stresa.
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .