Bolesti zglobova konja

Bolesti zglobova konja

Zglobni sistem sportskih konja je izložen ekstremnom stresu. Fizički stres dovodi do trošenja zglobne hrskavice, oštećenja osnovne kolagenske materije i brzog pada nivoa glikozaminoglikana, supstance koja veže vodu u hrskavici i obezbeđuje njena potrebna mehanička i elastična svojstva.

Slična situacija je uzrokovana starenjem konja, kada kolagen hrskavice prirodno počinje da opada zajedno sa smanjenom proizvodnjom sopstvenih glikozaminoglikana. Ove promene obično rezultiraju razvojem degenerativnih bolesti zglobova, najčešće osteoartroze.

Osteoartroza kod konja

Osteoartroza uzrokuje deformaciju zglobova i delimičan ili potpun gubitak funkcije. Oštećenje vezivnog tkiva kolagena i ćelija hrskavice, gubitak proteoglikana i vode dovode do gubitka elastičnosti i podmazivanja hrskavice. Ove promene najpre se manifestuju lokalnim bolom u zglobovima, a kasnije i ukočenošću oštećenog zgloba, ograničenom pokretljivošću i razvojem deformiteta. Pravilnim tretmanom osteoartroze treba normalizovati poremećeni metabolizam i sastav međućelijske mase, ublažiti degradaciju hrskavične supstance, poboljšati ishranu i podržati obnavljanje oštećenih tkiva. Ove zahteve najbolje zadovoljavaju tzv. Hondroprotektori, supstance koje pozitivno utiču i stabilizuju zglobnu hrskavicu, zbog njihovog specifičnog efekta na metabolizam hrskavice.

Bolesti zglobova kod konja

Hondroprotektori

Najvažniji hondroprotektori uključuju kolagenske peptide i glikozaminoglikane - tj. Hondroitin sulfat i glukozamin sulfat. Ove supstance pozitivno utiču na proces osteoartroze, poboljšavaju fizičke i mehaničke osobine zglobne hrskavice, obnavljaju funkciju zglobova, smanjuju bol i povećavaju pokretljivost zglobova. Takođe se mogu uspešno i bezbedno koristiti za prevenciju bolesti zglobova. Kolagenski peptidi utiču na ćelijski metabolizam zglobne hrskavice i kosti i podržavaju sintezu fiziološkog tipa kolagena. To znači da omogućavaju rast i obnavljanje oštećene hrskavice, uslovljavaju mehanička svojstva hrskavice, uglavnom njenu čvrstoću i fleksibilnost, sprečavaju dalji gubitak hrskavice, poboljšavaju mobilnost i smanjuju bol. Takođe, povećavaju gustinu koštanog tkiva i poboljšavaju mineralne veze.

Zahvaljujući davanju kolagenskih peptida, proces osteoartroze je suspendovan, pokretljivost je poboljšana i bol u zglobovima je eliminisan.

Hondroitinsulfat i glukozamin-sulfat vezuju vodu u hrskavici i na taj način obezbeđuju njena potrebna mehanička i elastična svojstva. Oni pokazuju antiinflamatorne efekte, smanjuju aktivnost enzima koji oštećuju zglobnu hrskavicu i pozitivno utiču na njen metabolizam. Oni povećavaju elastičnost hrskavice i povoljno utiču na njenu mehaničku funkciju. Pozitivni efekti na bolesti zglobova mogu se vršiti i primenom antioksidanata, poželjno selena zajedno sa vitaminom E i vitaminom C. Najpogodniji mineralni dodaci su mangan, bakar i cink.

Gelapony Fast ®
Gelapony Fast ®
Specijalizovani dodatak ishrani sa Bosvellin®-om, kolagenskim peptidima, vitaminom E i selenom se koristi za akutnu primenu u slučaju povreda i udara sistema za kretanje konja. Aktivni agensi pozitivno utiču na inflamatorne procese u tkivu zglobova, tetiva i ligamenta, povećavaju pokretljivost zglobova i smanjuju bol u zglobovima, kako statički tako i dinamički.
Preporučuje za:
  • Probleme akutne pokretljivosti, hramanje, povrede, kontuzije.
  • Lečenje zglobova, mišića, tetiva i ligamenata pre i posle povećanog stresa.
  • Ublažavanje ukočenosti pre početka kretanja kod starijih konja.
  • Povećanje elastičnost pokreta.
Gelapony Chondro ®
Gelapony Chondro ®
Kombinovani dodatak ishrani sa kolagenom CHP i glikozaminoglikanima se koristi za intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice konja. Kombinacija kolagenskih peptida i glikozaminoglikana preporučuje se za intenzivnu ishranu i regeneraciju zglobne hrskavice nakon ekstremnog stresa ili u slučaju problema sa kretanjem konja.
Preporučuje za:
  • Poboljšanu pokretljivost i smanjenje bolova u zglobovima.
  • Intenzivnu regeneraciju zglobne hrskavice.
  • Poboljšanje svojstava zglobne hrskavice i povećano podmazivanje zglobova.
  • Regeneraciju nakon ekstremnog sportskog stresa.
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .