Displazija zgloba lakta (DZL) kod pasa

Drugi problem koji se široko razmatra u uzgoju pasa je displazija lakta. Kao i DZK, klasifikovana je kao grupa razvojnih bolesti. To je kompleksna bolest koja leži u pozadini osteohondroze - defekt osifikacije hrskavice u povećanju kosti.

Ishrana pasa – šta podrazumeva pravilna ishrana psa?

Pas spada u red mesoždera (Carnivora) i porodicu zveri (Canidae). Porodica zveri obuhvata vukove, šakale, kojote, lisice itd. Najbliži rođak je vuk (Canis lupus). Iako su psi pripitomljavani hiljadama godina (pripitomljavanje psa počelo je pre 10.000 godina), njegova genetska razlika od vuka je manja od 0.3%. Vuk je mesožder i pas ostaje mesožder uprkos pripitomljavanju. Zubi pasa, koji su prilagođeni lovu na plen, u suštini su identični zubima vukova do danas.

Displazija zgloba kuka (DZK) koda pasa - razvojna ili kongenitalna bolest?

Displazija kuka je jedna od najčešćih bolesti u uzgoju čistokrvnih pasa. Ovo je nasledni defekt u razvoju zglobova kuka. Za razliku od iste bolesti kod ljudi, ne možemo dijagnostikovati displaziju kuka kod pasa nakon rođenja, jer se ona javlja samo tokom rasta zbog mnogih faktora. Dakle, to je razvojna, a ne urođena bolest sa poligenskim nasleđem (tj. Pogođeni višestruki geni). Međutim, pored nasleđivanja, spoljni faktori takođe doprinose njegovom formiranju.

Najčešće zglobne bolesti kod pasa

Problemi sa zglobovima su uobičajeni kod mnogih pasa i mogu uticati na njih na različite načine, od manjih smetnji u pokretu do izvora velike boli i nelagodnosti. 

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .