Displazija zgloba lakta (DZL)

Drugi problem koji se široko razmatra u uzgoju pasa je displazija lakta. Kao i DZK, klasifikovana je kao grupa razvojnih bolesti. To je kompleksna bolest koja leži u pozadini osteohondroze - defekt osifikacije hrskavice u povećanju kosti.

Displazija lakta je kolektivno ime za 3 različita patološka stanja: odvajanje koronoidnog procesa (fragmentirani processus coronoideus - FCP), slobodan ankonski proces (free processus anconeus - UAP) i osteohondroza glave humerusa (OCD). Često se javljaju nepravilnosti na površinama zglobova lakta. Može biti pogođen jedan zglob, ili oba zgloba, i kod mužjaka i kod ženki. Kod nekih pasmina ovaj defekt se češće opisuje kod mužjaka. Displazija lakta se može primetiti već u periodu 4-6 meseca. Sva tri poremećaja lakta (FCP, UAP, OCD) se mogu operativno ukloniti i to je verovatno razlog zašto ovaj defekt nije tako temeljno i genetski proučavan kao DZK. Genetski gledano, DZL je predstavljena kao bolest koju uzrokuju višestruki geni, nazvani poligensko nasleđivanje. Genetička kontrola ovog defekta još nije potpuno jasna.

Pogođene su posebno velike pasmine pasa, pri čemu je najveća pojava pronađena u nemačkom ovčaru, a zatim u Bernskom planinskom psu, rotvajleru, nemačkom mastifu itd.

Laktovi imaju složenu strukturu i svaka promena u normalnoj konfiguraciji dovodi do bola i ograničene upotrebe ekstremiteta. Displazija lakta je patološko stanje u kome je zahvaćena jedna ili više oblasti zglobova lakta. U mnogim slučajevima, osteohondroza glave humerusa i koronarni proces (FCP) prisutni su istovremeno. Proces slobodnog anonona (UAP) se obično javlja sam. Uobičajena pojava sva tri patološka stanja je retka.

Najčešći simptom u displaziji lakta je hromost ili šepavost. Prvi simptomi se mogu videti već u starosti od 4 meseca. Artritičke promene (artroza) javljaju se u displatičnom zglobu kako napreduje starost. Osteoartritis je uzrok trajnog bola, što dovodi do smanjene pokretljivosti zglobova. Displazija zglobova lakta je stoga uzrok doživotnog hendikepa kod bolesnog psa u mnogim nerešenim slučajevima. Prema tome, ako se problem rano dijagnostikuje, kod velikog broja pasa može značajno da se ublaži ili potpuno ukloni ova bolest. Stoga je neophodno izvršiti rendgensko ispitivanje kako bi se potvrdila dijagnoza.

Preventivni pregledi se sprovode na isti način kao i kod DZK u dobi od 12 meseci, uglavnom zajedno sa DZK. Neki uzgojni klubovi preporučuju i preglede za osteohondrozu kičme.

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .