Osteohondroza (oboljenje osteohondritid OCD)

Kao što je gore pomenuto, osteohondroza je obično prisutna na početku DZL. Kod osteohondroze postoji poremećaj u transformaciji rasta hrskavice u kost.

U području zglobne površine, ovo se manifestuje odvajanjem dela hrskavice i formiranjem depresije u zglobnoj površini i labavim telom (čipom) u zglobu. Ako se isti defekt dogodi u zoni rasta kosti, deformacija se može pojaviti u obliku kosti ili nevezivanje projekcije na odvojeni centar osifikacije. Utiče ne samo na lakat, već i na druge zglobove, posebno na ramena, kolena i zglobove gležnjeva mladih, brzorastućih pasa velikih rasa i takođe u velikoj meri utiče na kičmu. U DZL, često nije jasno da li je humerus prvenstveno pogođen OCD-om, ili lezijom koja je rezultat oslobađanja koronaidnog procesa i ribanjem suprotne hrskavice na humerusu. Kod osteohondroze, hrskavica zglobne površine je opuštena, glatka površina hrskavice je oštećena i telo razderane hrskavice probija se kroz zglob - uzrokujući oštećenje i bol. Bol takođe izaziva izloženost kosti na mestu oštećenja.

Uzroci osteohondroze su genetski faktori (uglavnom preko 25 kg težine psa u odraslom dobu) i traumatizacija, a posebno nutritivne greške i brz rast.

Luksacija patele

Osteohondroza kod pasa

U poređenju sa DZL i DZK, ovaj problem je prvenstveno problem malih rasa. To je defekt u kome je čašica privremeno ili trajno pomerena iz svog normalnog (centralnog) položaja u zglobu kolena. Patela (patela) je ovalna kost koja čini deo zgloba kolena. Kada se kreće koleno, ona se obično kreće gore i dole u ​​žlebu femura. U slučaju dislokacije, čašica se pomera u stranu - oštećena je zglobna funkcija i zahvaćeni zglob se ne okreće. Luksacija može biti jednostrana ili bilateralna. Patela se češće nalazi na unutrašnjem delu kolena, ređe na spoljašnjem delu kolena. Pas pogođen ovim ptoblemom ne može normalno da se kreće.

Pojava luksacije patele je stoga češća kod malih pasmina pasa (jorkširski terijer, čivava, pudla, itd.) I češće su pogođene ženke (1,6 puta više od mužjaka).

Dakle, luksacija može biti ili urođena ili stečena. Dobijena luksacija se javlja nakon povrede, kada su neke od anatomskih struktura oštećene, najčešće padanjem sa visine.

Kod urođene luksacije ponovo se pretpostavlja poligena genetska kontrola, tj. da je pod kontrolom više gena i uzrokovano mnogim urođenim dispozicijama, što na kraju dovodi do problema. Često su zahvaćena oba ekstremiteta. Luksacija se javlja tokom rasta štenca kada su zadnje noge abnormalno formirane. Obično se ne pogađa samo zglob kolena. Na formiranje luksacije patele utiče i formiranje zgloba kuka, oblik (otklon) bedrene kosti, dubina brazdaste kosti, položaj kosti tibije itd.

Kao što je očigledno iz prethodnog, gore pomenute bolesti mogu biti pod uticajem pravilne ishrane u vreme rasta životinja. Kompanija Orling s.r.o. već dve decenije razvija ljudske i veterinarske proizvode koji podržavaju mišićno-skeletni sistem, koji se kontinuirano testiraju. U idealnom slučaju, preporučljivo je koristiti Gelacan® Baby kao predostrožnost iz prednatalnog (ili štenskog) doba.
Priprema sa kolagenskim hidrolizatom i mineralima za formiranje kostiju pomoći će brzo rastućem organizmu da dopuni sve supstance koje su mu potrebne za uspešan razvoj i istovremeno će majci obezbediti neophodne supstance za zaštitu svog lokomotornog aparata. Bez obzira na hranu koju dajemo, Gelacan® Baby će pomoći da se izbegne deficit potrebnih supstanci a istovremeno se uzgajivač ne boji predoziranja zbog uravnoteženog sadržaja sastojaka. Kolagenski peptidi imaju blagotvoran efekat na metabolizam zglobne hrskavice i koštanih ćelija i generalno povećavaju proizvodnju kolagena u zglobovima. Gelacan® Baby je uspešno testiran na štencima raznih društvenih i radnih pasmina, hranjenih na različite načine (premium i superpremium granule, sirova hrana Barf, itd.).

Nećemo uticati na genetsku opremu ali na pravilan rast i razvoj psa možemo uticati pravilnim upravljanjem pokreta i pravilnom ishranom. Na taj način možemo smanjiti rizik od ispoljavanja bilo kakve abnormalnosti razvoja zglobova. Pas sa višim stepenom DZK ili DZL ili osteohondroza, uprkos svim svojim naporima, sigurno će patiti od artroze u relativno niskoj dobi.

U ovom slučaju, preporučljivo je da se koristi preparat kolagenskog peptida za ublažavanje problema - Gelacan® Chondro Forte Biosol, u bolnim situacijama Gelacan® Fast. Za stare pse preporučujemo specijalno razvijeni Gelacan® Senior.

Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .