Trenutne mogućnosti lečenja pasa zahvaćenih bolestima zglobova

SYSADOA - metoda prvog izbora u lečenju osteoartritisa

Bolesti lokomotornog sistema i posebno zglobova su među najčešćim uzrocima poseta veterinarskim ambulantama. Razvoj oboljenja zglobova najčešće je posledica nepravilnog ili prekomernog opterećenja životinje, povratnih mikrotrauma, stalnog stereotipnog naprezanja zglobova, urođenih ili stečenih oštećenja zglobova, starenja i ishrane bez dovoljno hranljivih materija za zglobnu hrskavicu.

Zglobovi su prekriveni hrskavicom, koja ima brojne funkcije i, između ostalog, prigušuje udarce kojima su izloženi zglobovi. Artikularna hrskavica je visoko specijalizovano vezivno tkivo od hondrocita, kolagena, proteoglikana i vode. Jedinstvena sposobnost zglobne hrskavice zasniva se na osobinama kolagena i proteoglikana.

Kolagen predstavlja matricu zglobne hrskavice i određuje njenu snagu i elastičnost. Vlakna kolagena su dalje vezana lancima glikozaminoglikana koji vezuju vodu u hrskavici i uslovljavaju njena visko-elastična svojstva. Nažalost, zglobna hrskavica je jedno od najstarijih tkiva starenja i umiranja u telu. Zbog bolesti i starosti, oštećenje hondrocita, razaranje kolagenskih vlakana i brzo smanjenje nivoa glikozaminoglikana javljaju se u zglobnoj hrskavici. Ove promene dovode do razvoja degenerativnih oboljenja zglobova, posebno osteoartritisa.

Osteoartritis kod pasa

Osteoartritis, bilo primarni ili sekundarni, obično pogađa zglobnu hrskavicu i sinovijalizu, a potom bolest se širi i pogađa druge delove zgloba, kosti, ligamente i vezivno tkivo. Postoji deformacija zglobnog i delimičnog ili potpunog gubitka njegove funkcije. Oštećenjem kolagenog vezivnog tkiva i hondrocita i gubitkom proteoglikana i vode, zglobna hrskavica gubi elastičnost i mazivost. Poremećaji hrskavice oštećuju sinovijalnu membranu čime se gubi funkcija zaštite i ishrane. Sledi skeletizacija subhondralne kostne ploče, oticanje i skupljanje kapsule zgloba i formiranje osteofita.

Lečenje artroze nije jednostavno i najveće šanse za uspeh su u ranim fazama bolesti.

Simptomatsko lečenje analgeticima i nesteroidnim antiinflamatornim lekovima (NSAID) pruža trenutno olakšanje, ali ne utiče na uzroke i njihovo dugotrajno korišćenje često ubrzava patološki proces ili je povezano sa različitim sporednim efektima. Samo uklanjanje bola upotrebom analgetika obično dovodi do toga da bolesna životinja preopterećuje svoje zglobove i time pogoršava proces bolesti.

Antiinflamatorno i analgetsko dejstvo NSAIL je povezano sa depresijom ciklooksigenaze, ali je praćeno gastrointestinalnim, bubrežnim i drugim neželjenim efektima. Dok kortikosteroidi imaju trenutnu olakšanje, oni ipak uzrokuju uništavanje hrskavice, zaustavljaju proces proteozinteze (obnavljanje proteina) do 6 meseci, i tako ne zaceljuju i ne oporavljaju zahvaćena tkiva. Štaviše, njihov efekat je samo kratkoročan (2-3 nedelje).

Pravilnim tretmanom treba normalizovati poremećeni metabolizam i sastav međućelijske materije, posebno kolagena, čime se zaustavlja progresija patoloških procesa, tj. Hondroprotektivi - supstance koje pozitivno utiču i stabilizuju hrskavicu - ispunjavaju ove zahteve za njihov specifičan uticaj na metabolizam hrskavice. U skorije vreme, ova jedinjenja se nazivaju SYSADOA, tj., lekovi sa simptomatskom sporom reakcijom osteoartroze. Među sysadoa spadaju, na primer, kolageni peptidi, glukozamin sulfat (GS), hondroitin sulfat (CS), ekstrakt Bosvellie Serrata i hijaluronska kiselina. Ove supstance obično nemaju neposredan analgetski efekat, ali efekat počinje sa odlaganjem od 3-5 nedelja (izuzetak je Bosvellie Serrata ekstrakt, gde se analgetski efekat obično javlja u roku od 5 dana od početka upotrebe). Međutim, njihov pozitivan efekat traje od 2 do 6 meseci.

Kolagenski peptidi utiču na metabolizam ćelija zglobne hrskavice i kostiju i podstiču sintezu fiziološkog tipa kolagena. Kolagenski peptidi povećavaju sintezu zglobnog kolagena za 100%. Uslovljavaju mehanička svojstva hrskavice, posebno njenu čvrstoću i elastičnost. Sprečavaju dalji gubitak hrskavice, poboljšavaju pokretljivost i ublažavaju bol. Povećavaju gustinu kostiju i omogućavaju bolje vezivanje minerala. Kolagenski peptidi se apsorbuju iz gastrointestinalnog trakta i poželjno se akumuliraju u zglobnoj hrskavici.

Maksimalna količina kolagenskih peptida u hrskavici se dostiže 48 sati nakon primene. Akumulirani kolagenski peptidi hrskavice su sposobni da indukuju ćelije hrskavice i kosti da proizvode mlade kolagene lance, doprinoseći regeneraciji zglobne hrskavice, subhondralne i koštane mase. To dovodi do zastoja u procesu osteoartritisa, poboljšane pokretljivosti i ublažavanja bolova u zglobovima.

Hondroitin sulfat i glukozamin sulfat spadaju u najvažniju grupu glikozaminoglikana koji se prirodno javljaju u zglobnoj hrskavici. Glikozaminoglikani stimulišu sintezu fizioloških proteoglikana i imaju sposobnost da smanje aktivnost enzima oštećenja zglobne hrskavice. Imaju pozitivan efekat na metabolizam hrskavice i imaju anti-inflamatorne efekte.

Važno pozitivno svojstvo hondroitin sulfata i glukozamin sulfata je njegova sposobnost da veže vodu i tako obezbedi odgovarajuće mehaničko-elastične osobine hrskavice. Glikozaminoglikani takođe mogu stimulisati proizvodnju hijaluronske kiseline, koja je deo zglobne tečnosti i pozitivno utiče na hidrataciju zglobne hrskavice. Oba jedinjenja imaju analgetički efekat koji nije vezan za depresiju sinteze prostaglandina i stoga nemaju NSAID.

Bosvellia Serrata - ekstrakt Bosvellia Serrata sadrži veliku količinu bosvelinskih kiselina, koje pokazuju jaka anti-upalna i analgetska delovanja, obnavljaju krvne sudove oštećene upalom i poboljšavaju cirkulaciju krvi i ishranu zahvaćenih tkiva. Efekat Bosvellie Serrata je da ublaži bol, smanji oticanje i poveća pokretljivost zglobova. Aktivne supstance Bosvellie Serrate suzbijaju proliferaciju tkiva tokom upale i suzbijaju razgradnju vezivnog tkiva. Pomažu u akutnoj i hroničnoj inflamaciji. Oni takođe imaju pozitivne efekte na zapaljenje mišića. Mehanizam delovanja je sličan mehanizmu nesteroidnih antiinflamatornih lekova, ali bez štetnih sporednih efekata na gastrointestinalni trakt. Efekat Bosvellie Serrata je veoma brz i obično počinje u roku od 5 dana.

SYSADOA  koja sadrži Orlingove hondroprotektore - GELACAN® FAST i GELACAN® CHONDRO FORTE BIOSOL.

Gelacan® Fast
Gelacan® Fast
Sadrži kolagenske peptide, Bosvellia Serrat, vitamin E i selen. Priprema je posebno pogodna za akutne probleme lokomotornog aparata (hromost, povrede zglobova, ligamenata i tetiva), upale ligamenata, tetiva i mišića, nakon povreda i hirurških zahvata, ukočenosti zglobova kod starijih pasa i za ukupno poboljšanje pokretljivosti psa. Efekat Gelacan® Fast je veoma brz, a smanjenje bola obično se može uočiti već u prvoj nedelji primene.
Gelacan® Chondro Forte
Gelacan® Chondro Forte
Sadrži kolagenske peptide i glikozaminoglikane - hondroitin sulfat i glukozamin sulfat, vitamine E i C i selen. Gelacan® Chondro Forte je pogodan za intenzivnu regeneraciju bolesti zglobne hrskavice, zglobova, ligamenata i tetiva i, na primer, za displaziju kuka.
Kolačiće (Cookies) koristimo kako bi sajt bio funkcionalan. Korišćenjem našeg sajta, slažete se sa "Uslovima korišćenja" i "Politikom privatnosti" .